sexta-feira, 1 de novembro de 2013

15 anys

Una des les coses que em varen cridar l'atenció després d'un temps de casat amb una brasilera es la predilecció per costums brasilers que mai abans havia vist. Concretament dos events en especial, les festes de graduació o "formaturas" i les festes de 15 anys o festes de "debutante".

Les festes de graduació es fan quan es finalitza la universitat i es fa entrega del diploma, jo recordo com um moment important, pero bastant tristot, vaja vas tot trajat a la universitat et criden pel nom i la plana major que no has vist en tots els anys que has estat allà et dona la mà, et felicita i  et dona el diploma, pues vale. Pues aqui al Brasil veig que ho fan "a lo grande", lloguen un auditori o sala de festes, conviden famlia, amics i coneguts, fan entrega dels diplomes amb dret a foto als monitors i després festa, que pot ser un altre dia i aqui es reuneix tots que acaben el curs aquell any i fan una festa, tothom vestit de gala, amb actuacions musicals en directe, dj's, open bar i menjar, depenent de la universitat amb més o menys caché.

Un altre tema curiós son les festes de debutante, que son els aniversaris de 15 anys de les noies, que trobo un concepte sortit de la cort de Lluis XIV (tant que el concepte crec que és francès). L'origen era presentar en societat les noies que feien 15 anys i a partir de llavors se les considerava dones i tenien accés a fer servir roba de dona, maquillatge, liar-se amb tios i tal. Avui en dia cal? amb 15 anys? doncs la debutant (lleig no?) arriba en plan princesa disney, com si fos un casament (?) els pares i familia tots trajats, amb dret a ballar un vals amb el pare en plan despedida que hoy me desvirgo (?) o sigui es un plan mini casament, amb retrospectiva en video (aqui tira molt), fotógraf oficial i video, dj's, musica i sopar. Lo que trobo més impressionant no és que la família ho vulgui fer per tradició (com les comunions, que jo la vaig fer perquè si) sinò que les noies esperen amb ansietat aquest moment i demanen als pares que ho preparin. Després hi ha tota una competició i comparativa de festes, perquè totes les amigues també volen fer-ho i que sigui millor que la resta. Arriba a un punt que els pares paguen el caché d'algun actor o cantant famós o famosete perquè aparegui per allà i balli un vals amb la debutant!

Crec que aquestes festes també tenen éxit a la resta de Llatinoamèrica.

Vaja jo trobo més lògic fer una festa gran als 18 quan arribes a la majoria d'edat, pero es curiós que no hagi canviat.


Nenhum comentário: