sexta-feira, 14 de março de 2008

La crisis diplomática

Fa dies (una setmana aprox.) que per aquí baix tothom está bastant esverat. Com suposo que alguns sabreu hi ha hagut tensions diplomátiques entre Brasil i Espanya per uns brasilers assistents a un congrés a Lisboa que havien estat retinguts i deportats a Barajas. Tot aixó sumat a uns suposats (per ara) maltractaments per part de la policia espanyola.

Tant bon punt vaig saber de la notícia vaig córrer al portal de notícies més important (i sensacionalista) de Brasil, el del la Globo. Allá estava la notícia i també a la Folha de São Paulo. Em vaig quedar de pedra al llegir els comentaris dels lectors. Si una cosa no pots tocar a un brasiler es la patria pel que es veu. Poc a poc van anar sortint més casos puntual i s'ha acabat fent una bola que donava la impressió que no entrava ni un brasiler i Barajas era pitjor que la comissaria de Laietana.

Poc a poc van anar sortint dades, amagades sota les notícies més sensacionalistes i a mig explicar. si algú té temps que es passi pel portal de la Globo o de la Folha i busqui per "brasileiros barrados" o "brasileiros deportados" + espanha. n'hi ha unes quantes.

En resumides comptes, lo que passa es que els paisos firmant de l'acord de Schengen van endurir les normes d'entrada als ciudadans estrangers que entressin, i Espanya com a membre també.

Com a resultat un nombre creixent d'immigrants (entre ells brasilers) han estat deportats per no complir amb tota la documentació exigida (disponible per internet)

Un bon dia dos estudiants que anaven a atendre un congrés a Lisboa son parats i deportats per no complir amb la paperassa i aquí els medis hi paren més atenció (fa gràcia que hi anaven 30 pero la notícia es centra amb els 2 estudiants, de classe alta imagino). A partir d'aqui apareixen suposats mals tractes als brasilers per part de la policia i es descobreix que les deportacions venen succeint des de fa temps (que es va endurir la llei) oh my god.

En tots els casos hi ha el mateix motiu, falta de documentació per part espanyola i convicció de estar tot en ordre per part brasilera, lo que es converteix en racisme, discriminació i tracte inhumà.

Escalfats per la opinió pública, el ministeri d'assumptes exteriors brasiler anuncia que aplicarà la llei de la reciprocitat als turistes espanyols (només els espanyols) i espera una resolució de la crisis davant la qual Moratinos desmenteix i anuncia una "treva" en l'aplicació de la llei a Espanya fins que es reuneixi el nou executiu a l'abril.

A tot aixó Lula, el gran Lula, diu que després de tants anys de relació no pot ser que es prohibeixi als brasilers entrar a Espanya. Ole. Primer es que tots han de complir mb la llei i segona que no només es centen en el brasilers, sino tots els extracomunitaris. Amb tot, la xifra de 600 detinguts en lo que va d'any es superior als 200 per mes del 2006, pero representa el 1,5% dels 60.000 brasilers que entren per mes a Espanya. Que cadascú opini.

Una cosa es que la llei s'hagi endurit i molta gent no s'empani, i l'altre son els mal tractes que segons diuen es dispensen a Barajas, del tot condemnables i on Brasil pot reclamar amb tot el dret del món per vetllar pel compliment dels drets humans arreu del món i el cert es que cal investigar-ho. Notícia a Público.

Però pel que sembla prefereixen barrejar churras con merinas i com a resultat deporten espanyols sense motiu, ja que no hi ha cap lloc on el viatger sápiga que cony ha de portar per entrar a Brasil. de moment si algú ha de venir que s'apliqui la mateixa llei de Schenguen vigent a Espanya.

Per cert, molta rabia amb aquestes noticies totalment sensacionalistes i fora de to. son ridícules.

buf quina parrafada!

I jo dintre de poc he de sortir del país per coses del visat de turista! XD

Nenhum comentário: