segunda-feira, 24 de março de 2008

Canal Parlament

No sé ni com he anat a parar a la web de Transparência Brasil, una organització dedicada a estudiar la corrupció en aquest país del pal Transparency International. L'estudi més recent es sobre el cost del Parlament sobre els ciutadans brasilers i els resultats posa els péls de punta.

Comparat amb 11 països, el brasiler es el que més paga als representants del senat i de la cambra de diputats. Amb un pressupost de 6 mil milions de reals per al 2007, el Congrés gasta 11 mil reals per minut, només superat pels EUA i sent quasi el triple de l'Assamblea Nacional Francesa. El mandat de cada un dels 513 diputats federal costa 6,6 milions anuals de reals. Al Senat les coses son encara pitjor, el mandat de cada un dels seus 81 integrants costa cinc cops més, 33,1 milions de reals l'any. La mitja europea-canadenca de cost per diputat es de 2,4 milions de reals anual mentre que a Brasil son 10 milions i a Espanya 850.000 reals.

Un altre punt destacat es que tenint en compte el nombre de integrants a les cambres europees, perque el Brasil sigués comparable amb el mateix pressupost hi hauria d'haver 2.556 integrants. I a més abans de que els parlamentaris brasilers s'apujessin els sous un 28%, ja gastaven més de cent mil reals al mes. Set estats tenen un pressupost per als diputats de més de 3 milions de reals i l'estat brasiler més barat, Tocantins, el cost per diputat (poc més de 2 milions de reals) es superior al dels parlaments d'Espanya i Portugal.

Més fets remarcables, segons el projecte "excelencias" de la mateixa organització, 165 diputats federals ( de 513 totals) i 30 senadors (de 81) estan responent davant de la justícia en segona instancia o en tribunals superiors (i ja condemnats en primera instancia) per crims contra l'administració publica o procés electoral.

Informe complet aquí

Nenhum comentário: