sexta-feira, 13 de dezembro de 2013

Nadal al Brasil

Hi ha coses que et queden sempre gravades i no t'acostumes mai. Com intentar cordar-te les sabates d'una manera diferent i al final no pots, cada cop que arriba Nadal em perdo en l'espai/temps i canvio al xip de ple agost amb el que no vinculo per res amb Nadal i tot plegat.
Des de que estic al Brasil es així, arriba Nadal en ple estiu i no em ve de gust, tinc una sensació estranya, com si estigués celebrant el cap d'any per Sant Joan, per exemple. Principalment hi ha un punt que no m'hi acostumo i es precisament el Nadal. Estar a més de 30 graus, suant com un porc i amb unes ganes boges d'anar a la platja o entrar en una piscina (o font pública, pero a Sao Paulo trobar fonts públiques amb aigua es impossible) i passar per un aparador amb tot de Pares Noels, ajudants de Santa Claus, trineus, neu, llars de foc i tal encara em fa venir més calor i fora de lloc. Aquests conceptes a l'hemisferi nord vale, perquè fa més o menys fred i aquestes imatges son acollidores, transmeten tranquilitat, felicitat i sobretot recorden moments de l'infància. A l'hemisferi sud no! L'unic del que tinc ganes es de no estar dins de casa! sortir, anar a la platja, viatjar, prendre el sol... no d'estar a casa calentonet al costat de l'arbre de nadal obrint regals i cantant villancicos. Es un concepte contradictori.


Escenari de Nadal a l'Avinguda Paulista, a Sao Paulo


Decoracions nadalenques en ple estiu - comor?

Una altra cosa es el cap d'any, que aqui si que han aconseguit tenir una versió pròpia, típica i molt adaptada a l'època de l'any. Al Brasil per cap d'any es mesclen diverses tradicions amb un rerefons comú. Platja.

El més típic es anar a la platja i passar el cap d'any allà i a mitjanit saltar set ones i fer set desitjos pel nou any i anar vestit tot de blanc, que es un costum que s'ha incorporat a través dels esclaus africans. El color blanc representa llum, bondat i puresa. Els adeptes de religions d'origen africà, fan ofrendes al mar, llançant flors i petites barques amb menjar pel Iemanjá, la deesa del mar.


Reveillon a Copacabana - massive!

També hi ha la tradició d'origen grec de menjar set llavors de magrana durant el compte enrere fins a la mitjanit,embolicar-ho en un bitllet i guardar-ho dins de la cartera durant tot l'any vinent i així atraure fortuna.
Hi ha qui fa les campanades amb llenties a la moda italiana, moltes vegades depenent dels origens de cada familia que guarda les tradicions i les passa a cada generació.

Parlant de cap d'any, les ciutats on és més típic anar:

Estat de Rio de Janeiro 
  • Rio de Janeiro
  • Paraty
  • Búzios
  • Angra dos Reis
Estat de São Paulo
  • Litoral Nord – Ubatuba, São Sebastião i Ilha Bela (i la costa entremig)
  • Litoral Sud – Guarujá
Estat de Ceará 
  • Fortaleza

Què tal canviar la bossa-cotillon cutre del sopar de cap d'any per un vol a Rio?


Nenhum comentário: